Wat is een lead?

Laten we ons eens verdiepen in de wereld van leads. Een van de belangrijkste concepten in de marketing. Maar wat is een lead precies? Welke soorten leads zijn er allemaal en wat zijn de verschillen? In dit blog gaan we deze vragen beantwoorden en meer, terwijl we ons onderdompelen in de wereld van leads.

Wat is een lead?

Een lead is meer dan alleen een naam op een lijst. Het is een potentiële klant die interesse heeft getoond in wat jouw bedrijf te bieden heeft. Een lead kan variëren van een websitebezoeker die een formulier invult tot een contactpersoon die actief betrokken is bij content op sociale media. Het draait allemaal om het identificeren van potentiële kansen voor je bedrijf.

Wat is het verschil tussen leads en prospects?

Wat onderscheidt nu precies een lead van een prospect? Stel je voor dat je een netwerkevenement bijwoont voor professionals in jouw branche. Een lead is een persoon die je zojuist hebt ontmoet op het evenement. Ze hebben interesse getoond door met je te praten, hun visitekaartje te geven of zich in te schrijven voor meer informatie op jouw website. Het is een veelbelovend contact, maar je moet nog nagaan of ze echt passen bij jouw producten of diensten.

Aan de andere kant, een prospect is de persoon waarmee je al een paar keer hebt gesproken en die serieus geïnteresseerd lijkt te zijn in wat je te bieden hebt. Misschien hebben ze specifieke vragen gesteld over je producten, hebben ze om een demo gevraagd of hebben ze zelfs al aangegeven dat ze overwegen om met jouw bedrijf in zee te gaan.

Kortom, een lead is een potentiële klant die interesse heeft getoond, terwijl een prospect een lead is die verder gevorderd is in het salesproces en serieus overweegt om met jouw bedrijf samen te werken.

wat is een lead

Het verschil tussen koude en warme leads

Een koude lead is iemand die nog nooit eerder contact heeft gehad met je bedrijf. Deze leads zijn over het algemeen onbekend met wat je aanbiedt en hebben nog geen interactie gehad met je bedrijf. Je benadert deze leads vaak voor de eerste keer, bijvoorbeeld door het versturen van persoonlijke video's, om je producten en diensten onder de aandacht te brengen. Deze leads bevinden zich meestal aan het begin van de buyer's journey en hebben nog wat overtuigingskracht nodig voordat ze bereid zijn om over te gaan tot aankoop.

Aan de andere kant, warme leads komen binnen als mensen die al enige interactie hebben met je bedrijf en interesse hebben getoond in wat je te bieden hebt. Deze leads kunnen bijvoorbeeld je website hebben bezocht, een whitepaper hebben gedownload, zich hebben ingeschreven voor een nieuwsbrief, of zelfs direct een aanvraag hebben ingediend via het contactformulier op je website. Warme leads zijn al verder gevorderd in de buyer's journey omdat ze zich al bewust zijn van hun behoeften en interesse hebben getoond in het verkennen van oplossingen. Ze zijn vaak al op zoek naar specifieke informatie of overwegen serieus om met je bedrijf samen te werken.

Inbound vs outbound (2500 x 2100 px)

Dus, terwijl koude leads nog moeten worden overtuigd van de waarde die je biedt, hebben warme leads al een bepaald niveau van vertrouwen en interesse opgebouwd en zijn ze klaar om verder te gaan in het salesproces.

Wanneer je gebruik maakt van een programma zoals Hubspot, worden leads die nog opgewarmd moeten worden vaak aangeduid als ‘marketing qualified leads’ (MQL)  en leads die met sales in contact willen komen met ‘sales qualified leads’ (SQL). In dit blog leggen we de verschillen hier tussen uit.

Hoe scoor je een lead?

Het scoren van leads is een cruciaal onderdeel van een goede marketingstrategie, waarbij potentiële klanten worden beoordeeld op basis van hun kwalificaties en hun geschiktheid voor verdere opvolging door de salesafdeling. We gaan onderstaand kijken hoe je zowel inbound als outbound leads kunt scoren.

Inbound leads

Met inbound content marketing trek je potentiële klanten naar je toe door waardevolle en relevante content te bieden. Hiermee bedoelen we content zoals blogposts, video's, infographics, case studies en calculators die interessant en nuttig zijn voor je doelgroep. Dit kan educatieve informatie bevatten, een probleem oplossen of relevante trends zijn uit de branche. Het is een creatief proces, dus je kunt er alle kanten mee op! 

Zorg er daarnaast voor dat je content geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat het gemakkelijk gevonden kan worden door mensen die op zoek zijn naar informatie binnen jouw expertisegebied. Doe zoekwoorden onderzoek en maak gebruik van goede titels, meta beschrijvingen en tags zodat zoekmachines je content kunnen vinden.

In 9 stappen je pagina SEO proof met onze On-Page SEO Template

Deel je content op sociale media platforms waar je doelgroep actief is. Gebruik aantrekkelijke en boeiende berichten om mensen aan te moedigen je content te bekijken en te delen.

Ook kun je bezoekers van je website aanmoedigen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief of updbates. Dit stelt je in staat om regelmatig waardevolle content rechtstreeks naar hun inbox te sturen en hen te betrekken bij je merk.

Door consistente en waardevolle content te bieden, je website te optimaliseren en actief betrokken te zijn op sociale media, kun je organische inbound leads genereren die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Benieuwd hoe je meer klanten uit je website haalt? Download onze Gids

Outbound leads

Bij een outbound strategie neem je actief contact op met potentiële klanten in plaats van te wachten tot ze naar jou komen. We bespreken hier enkele strategieën.

Cold calling

Met cold calling neem je ongevraagd telefonisch contact op met potentiële klanten om je producten of diensten te presenteren en interesse te wekken. Er was een tijd dat dit goed werkte, maar tegenwoordig zorgt dit vaak voor meer frustratie dan waardevolle gesprekken.

Onze ervaring is dat het tijdperk van koud bellen echt achter ons ligt, maar we hebben goed nieuws voor je. Wij hebben een vriendelijke en waardevolle methode ontdekt die veel beter past in onze moderne tijd.

AI Video Prospecting

video prospecting

Bij Video Prospecting stuur je persoonlijke video's naar koude leads om op een vriendelijke en persoonlijke manier contact te maken. In plaats van traditionele koude benaderingen zoals cold calling of ongevraagde e-mails, stuur je een korte video waarin je jezelf voorstelt, iets vertelt over je bedrijf en hoe je hen kunt helpen.

Deze video's voelen veel persoonlijker aan en helpen om de aandacht van de ontvanger te trekken op een manier die minder opdringerig aanvoelt. De ontvanger kan de video op een zelfgekozen moment bekijken - en omdat je prospect jou al een keer gezien heeft

Door Video Prospecting te gebruiken, kun je op een creatieve en authentieke manier contact maken met koude leads, waardoor de kans groter is dat ze geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Een gouden strategie!

De kracht van video zelf ervaren? 

De kracht van Video Prospecting zelf ervaren? Vraag hier een persoonlijke video aan en ontdek
het verschil met een ongewenst telefoontje of platte e-mail. We spreken je snel!

 

Subscribe