Technische SEO: Het Fundament voor Online Zichtbaarheid

In de steeds evoluerende wereld van online marketing is technische SEO een cruciaal aspect geworden voor het bereiken van een optimale online zichtbaarheid en het aantrekken van organisch verkeer. In dit artikel gaan we dieper in op wat technische SEO inhoudt, waarom het belangrijk is en welke stappen je kunt nemen om je website technisch te optimaliseren.

Wat is Technische SEO?

Technische SEO verwijst naar de optimalisatie van de technische aspecten van een bedrijfswebsite met als doel de zoekmachinevriendelijkheid te verbeteren en een hogere positie in de zoekresultaten te behalen. Het gaat hierbij om het optimaliseren van verschillende technische elementen die bijdragen aan de algehele prestaties en indexeerbaarheid van je website door zoekmachines zoals Google.

christian-wiediger-zhZydTyNMPg-unsplash

Waarom is Technische SEO Belangrijk?

Technische SEO is ontzettend belangrijk voor het succes van je website en het bereiken van een optimale online zichtbaarheid. Dit weten we wel, maar waarom is dit dan eigenlijk?

1. Crawling en Indexering

Allereerst zorgt technische SEO ervoor dat zoekmachines je website efficiënt kunnen crawlen en indexeren. Dit betekent dat je pagina's correct worden begrepen en getoond aan gebruikers die relevante zoekopdrachten uitvoeren. Door ervoor te zorgen dat de technische aspecten van je website geoptimaliseerd zijn, vergroot je de kans dat zoekmachines je website opnemen in hun zoekresultaten. Gebruik robots.txt, sitemaps en een duidelijke interne linkstructuur.

2. Gebruikerservaring

Daarnaast draagt technische SEO bij aan een betere gebruikerservaring. Een technisch geoptimaliseerde website laadt sneller, heeft een responsief ontwerp en biedt gemakkelijke navigatie. Dit resulteert in tevreden bezoekers die langer op je website blijven en meer geneigd zijn om actie te ondernemen, zoals het kopen van een product of het invullen van een formulier. Snellere laadtijden, responsieve ontwerpen en gemakkelijke navigatie dragen allemaal bij aan tevreden bezoekers.

headway-jfR5wu2hMI0-unsplash

3. Zoekresultaten

Bovendien kan technische SEO invloed hebben op hoe je website wordt weergegeven in zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan rich snippets, sitelinks en andere verbeterde zoekresultaatfuncties. Door je website technisch te optimaliseren, vergroot je de kans dat je website opvalt in de zoekresultaten en meer klikken genereert. 

Belangrijke Technische SEO Aspecten

Enkele belangrijke aspecten van technische SEO zijn onder andere website snelheid, mobiele vriendelijkheid, crawlbaarheid en indexeerbaarheid, en technische structuur. Door deze aspecten te optimaliseren, maak je het voor zoekmachines gemakkelijker om je website te begrijpen en te waarderen.

1. Website Snelheid

Een snelle laadtijd van je website is van cruciaal belang, zowel voor de gebruikerservaring als voor zoekmachines. Het is bewezen dat gebruikers minder geneigd zijn om op een website te blijven als deze langzaam laadt. Daarnaast heeft Google aangegeven dat laadtijd een rankingfactor is, wat betekent dat websites met een snellere laadtijd hoger zullen ranken in de zoekresultaten.

Afbeeldingen 

Om de snelheid van je website te verbeteren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Een van de belangrijkste is het optimaliseren van afbeeldingen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor het web, zodat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit kan worden gedaan door het gebruik van compressietools of het kiezen van het juiste bestandsformaat, zoals JPEG, PNG of WEBP.

Scripts verminderen

Een andere manier om de snelheid van je website te verbeteren, is door onnodige scripts te verminderen. Scripts zoals JavaScript en CSS kunnen de laadtijd van je website vertragen, vooral als ze niet efficiënt zijn geschreven of als er te veel scripts worden gebruikt. Ga door je website en verwijder of optimaliseer scripts die niet nodig zijn, en combineer indien mogelijk meerdere scripts in één bestand om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen.

Caching

Tot slot is het gebruik van caching een effectieve manier om de snelheid van je website te verbeteren. Caching houdt in dat statische versies van je webpagina's worden opgeslagen, zodat ze sneller kunnen worden geladen wanneer een gebruiker je website bezoekt. Dit kan worden gedaan met behulp van caching-plugins of door caching op serverniveau in te stellen. Door caching te gebruiken, hoef je niet telkens opnieuw de volledige webpagina op te bouwen wanneer iemand je website bezoekt, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de laadtijd.

Al met al is het optimaliseren van de snelheid van je website een belangrijke stap om zowel gebruikers als zoekmachines tevreden te stellen. Door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige scripts te verminderen en caching te gebruiken, kun je de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren. Dit zal niet alleen resulteren in een betere gebruikerservaring, maar ook in een hogere ranking in de zoekresultaten.

2. Mobiele Vriendelijkheid

Met de nadruk van Google op mobiele indexering is een responsief en mobielvriendelijk ontwerp essentieel geworden. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphones en tablets om online te surfen, en het is daarom belangrijk dat je website er goed uitziet en goed functioneert op verschillende mobiele apparaten.

Een mobielvriendelijk ontwerp betekent dat je website automatisch wordt aangepast aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt bekeken. Dit zorgt voor een optimale gebruikerservaring, omdat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren en de inhoud kunnen lezen zonder in te zoomen of horizontaal te scrollen.

luis-villasmil-4V8uMZx8FYA-unsplash

Responsief ontwerp

Om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt nemen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je website een responsief ontwerp heeft. Dit betekent dat de inhoud en het ontwerp van je website automatisch worden aangepast aan het schermformaat, ongeacht of het op een desktop, smartphone of tablet wordt bekeken.

Mobiele laadtijd

Daarnaast is het belangrijk om de laadtijd van je website op mobiele apparaten te optimaliseren. Mobiele gebruikers hebben vaak een tragere internetverbinding, dus het is essentieel dat je website snel laadt op mobiele apparaten. Dit kan worden bereikt door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige scripts te verminderen en caching te gebruiken, zoals we eerder al benoemde.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je navigatie en knoppen op je website groot genoeg zijn om gemakkelijk te tikken met een vinger. Dit voorkomt dat bezoekers per ongeluk op verkeerde links klikken en zorgt voor een vloeiende gebruikerservaring.

3. Technische Structuur

Naast mobiele vriendelijkheid is een goede technische structuur van je website ook van groot belang voor technische SEO. Een logische URL-structuur helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen en te indexeren. Het is belangrijk om korte, duidelijke en beschrijvende URL's te gebruiken die de inhoud van de pagina weerspiegelen. Zorg ook dat je gebruik maakt van Google Search Console, hiermee kun je kijken of een pagina geindexeerd is - en kun je de indexering handmatig aanvragen.

Header tags

Daarnaast is het gebruik van header-tags zoals H1, H2, enzovoort belangrijk voor technische SEO. Deze tags geven de hiërarchie van je inhoud aan en helpen zoekmachines om de belangrijkste onderwerpen op je pagina te begrijpen. Zorg ervoor dat je de juiste header-tags gebruikt en dat je belangrijke zoekwoorden op een natuurlijke manier in deze tags verwerkt.

Meta data

Het optimaliseren van metadata zoals titels en metabeschrijvingen is ook een belangrijk onderdeel van technische SEO. Meta-tags geven zoekmachines en gebruikers een samenvatting van de inhoud van je pagina. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden opneemt in je titels en metabeschrijvingen, zodat zoekmachines je pagina beter kunnen begrijpen en weergeven in de zoekresultaten.

Al met al is het optimaliseren van de mobiele vriendelijkheid en technische structuur van je website essentieel voor een succesvolle online aanwezigheid en technische SEO. Door ervoor te zorgen dat je website er goed uitziet en goed functioneert op mobiele apparaten, en door een logische URL-structuur en header-tags te gebruiken, kun je zoekmachines helpen je website beter te begrijpen. Dit resulteert in een hogere ranking in de zoekresultaten en een betere gebruikerservaring voor je bezoekers.

Aan de slag!

Technische SEO vormt het fundament voor een succesvolle online aanwezigheid. Door aandacht te besteden aan de technische aspecten van je website, kun je zoekmachines helpen je content beter te begrijpen en te waarderen. Een goed geoptimaliseerde website zal niet alleen hoger ranken in zoekresultaten, maar zal ook een positieve gebruikerservaring bieden die leidt tot meer tevreden bezoekers en potentiële klanten. Nu is het aan jou om de learnings in de praktijk te brengen. Om je een kick-start te geven hebben we een on-page SEO template voor je gemaakt. Met deze template zorg jij ervoor dat je nieuwe pagina zichtbaar wordt voor zoekmachines. Succes!

on page seo template

Subscribe